Our new borehole was fitted with a pump, to push the water up the field and fill up a 700 litre storage tank.

As we had a barn approximately mid-point between the borehole and the house, so it made sense to locate the tank and filtration equipment here. This would avoid using up too much space in the house, and keep a distance from potentially noisy pumps.

The barn was previously used for livestock so is very well ventilated, but is prone to letting in driving rain/snow. We therefore decided to build a blockwork water room in a corner of the barn, so we can protect the equipment from the elements and keep it at a more stable temperature.

We laid insulation over the barn concrete floor, and laid another concrete screed over the insulation. We also lined the walls with timber studwork, insulated the cavity and faced the walls in plywood.

A flat ceiling was created from timber joists with plywood above (for storage), insulation and OSB below.

Condensation can build up on the tanks, so we were also advised to provide ventilation to the room via door and ceiling grilles.

Within the room we have the incoming supply pipe from the borehole, which fills the main storage tank. After the holding tank, we have a tap for raw water for watering the garden which saves using the filters unnecessarily. The drinking water for the house passes through a sand filter, a string filter and finally a UV light filter.

A test of our borehole water showed that we did not need additional filtration, or water softening which is sometimes required.

The system seems to meet our demand easily, and provides us with plenty of clean water. We have noticed a slight after taste to mains water when visiting other people houses, now that we are used to our own chemical free water.

It was not a cheap installation, but at least we don’t have water rates to pay or hosepipes bans to worry about!